Gode bøger

Bogreol fuld af gode bøger
Bogreol fuld af gode bøger

Gode bøger er en vigtig kilde til underholdning og afslapning i hverdagen eller i ferien, men gode bøger er også meget mere end bare underholdning. Litteratur og i særdeleshed god litteratur kan lære os noget om livet, om verden og en verden, vi måske slet ikke kender til. Litteratur kan lære os noget om os selv og om andre – måske om en helt ny verden inde i os selv.

Der er blevet skrevet gode bøger i mere end 2000 år, og det er vigtigt ikke at undervurdere vigtigheden af, hvordan (skøn)litteraturen har været og forsat vil være med til at danne og uddanne mennesket.

Hvis du er kommet ind på denne side for at finde forslag til gode bøger og ikke er interesseret i hvorfor man bør læse god litteratur, så kan du længere nede i artiklen finde 5 gode bud på gode bøger eller finde flere boganmeldelser på forsiden eller i kategorierne i sidemenuen.

Hvorfor læse gode bøger?

Bøger kan læses for at opnå en større indsigt i verden, men bøger kan også læses for håndværkets, kunstens, skyld: l’art pour l’art. Det er dog vigtigt at understrege, at gode bøger ikke bare gør en til et bedre menneske. God litteratur er nemlig per definition ikke bare selvhjælpsbøger, men det er i høj grad op til læseren selv at finde ud af, hvad man ‘kan få ud af‘ hvert enkelt værk.
Altså, gode bøger kan læses af kærlighed til litteraturen, håndværket og kunsten, men at tro man bliver et bedre menneske blot fordi, man har læst Marcel Prousts På sporet af den tabte tid på fransk, så tager man fejl. En god bog kræver indlevelse, fortolkning og refleksion for at få det fulde ‘udbytte’. Det betyder, at man som læser selv skal gøre en indsats, men at fordybe sig i god litteratur gør kun gode bøger bedre – så fortvivl ej!

Der er selvfølgelig en grund til, at man kan bruge fem år på flere af landets universiteter til at uddanne sig som litterat. Analyse og fortolkning af en bog er et håndværk i sig selv, som kan studeres og forfines. Det betyder ikke, at du allerede skal opgive at fordybe dig i den gode litteratur, hvis du ikke har studeret litteraturvidenskab i fem år – eller har det som ambition. For ligesom du kan nyde en god vin, selvom du ikke er professionel vinsmager, glæde dig over en velspillet fodboldkamp, selvom du ikke er fodboldekspert eller se en velinstrueret film, selvom du ikke lige har styr på alle de filmiske virkemidler, kan du godt nyde en god bog og få meget ud af den, selvom du ikke er litteraturekspert.
Her på Litteraturbloggen vil jeg ikke advokere for en slags litteratur fremfor andet, men jeg vil uundgåeligt være farvet af mit studie, hvor vi i høj grad har beskæftiget os med klassikere og traditionelle temaer fra litteraturen, men hvor vi også har taget hul på mere ‘moderne’ emner som postkolonial- og migrationslitteratur eller den mærkværdige queer-teori. Det betyder, at jeg i høj grad vil beskæftige mig med klassikere her på bloggen, hvor andre bidragsydere kan tilbyde nogle andre indgangsvinkler. Men hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør læse klassikerne kan jeg anbefale dig at læse Italo Calvinos “Why Read the Classics?” – den kan du læse online her. Hvis du har travlt kan artiklens indhold koges ned til, og som også er en af artiklens afsluttende sætninger, at det er bedre at have læst klassikerne end ikke at have læst dem…

Kunsten og litteraturen giver balance til et ubalanceret liv. Den lader os bearbejde ellers svært tilgængelige emner, som ofte bliver negligeret i en travl hverdag. Og derfor handler det bare om at komme igang med at læse gode bøger!
Filosof og forfatter Alain de Botton har lavet en fin lille animeret guide til, hvad kunsten gør godt for, se den her, hvis du lige har fem minutter til at få en god genopfriskning.

Gode bøger skal læses på originalsproget

Der er en pointe i at læse gode bøger på deres originalsprog. Når nu Gustav Flaubert eller en anden dygtig forfatter sirligt har brugt lang tid på at konstruere hver eneste sætning, er det næsten at gøre vold mod forfatteren at læse en oversættelse (selvom oversættelsesarbejdet også er et vigtigt håndværk). Når det så er sagt, så er der heller ingen ide i at give sig i kast med L’Éducation sentimentale, hvis du ikke har læst et ord fransk siden folkeskolen, men hellere komme mere sikkert igennem den danske udgave, Følelsernes opdragelse.

Hvis du magter det, så læs bøgerne på originalsproget, det gør oplevelsen bedre, men fortvivl ej, hvis du gerne vil læse Leo Tolstoj, men ikke kan et ord russisk, der er mange gode oversættelser og enormt dygtige oversættere.

Bud på 5 gode bøger
Bud på 5 gode bøger

Forslag til 5 gode bøger

Jeg har plukket fem bøger ned fra bogreolen, som jeg synes er gode. Der er ikke noget større bevidst grundlag for mine valg, men fælles for dem er, at det ikke ligefrem er murstensromaner, og at de alle sammen er relativt let tilgængelige – det kræver altså ikke et stort arbejdsraseri eller kendskab at læse dem. Men de har alle fem en dybde og tyngde, der gør dem meget læsbare.

Solen går sin gang af Ernest Hemingway

En bog, der er sagt og skrevet meget om, så jeg vil begrænse mig her.
Første del af bogen finder sted i Paris i midten af 1920’erne, hvor hovedpersonen Jake præsenteres samt et udpluk af sine venner og sit mulige kærlighedsforhold til Brett. Forholdende er dog lettere kompliceret. Og der går ikke længe, før handlingen bevæger sig til et nyt område.
I anden del af bogen er Jake og nogle af vennerne samt Brett rejst til Spanien blandt andet for at opleve festivalen i Pamplona, der byder på tyreløb gennem gaderne og tyrefægtning. Her bliver forholdende bestemt ikke mindre kompliceret, hvor der bliver kæmpet – eller mangel på samme – for Bretts opmærksomhed.

Læs Solen går sin gang – og Hemingway i det hele taget – uden at drage holdninger til Hemingway som person ind i bogen. For med Hemingways isbjergsmetode går der hurtigt mange tolkninger tabt, hvis man tror, man ved, hvad bogen handler om, inden man læser den. Måske er hovedpersonen Jake slet ikke så meget ‘mand’, når det kommer til stykket.

Find bogen her eller den engelske udgave her.

Til fyret af Virginia Woolf

Til fyret er en af det 20. århundredes store klassikere og må siges at være i en hel anden stil end Solen går sin gang.
Hvor Hemingway benyttede sig af enkle sætninger, brugte Woolf en markant anden stil, der beskriver karakterenes følelser og tanker i lange strømme – stream of consciousness. Men Hemingway og Woolf var vidst heller ikke just perlevenner.

Til fyret er i tre dele, der alle som udgangspunkt finder sted i familien Ramsays sommerhus. Handlingen er delt op i før, under og efter første verdenskrig, hvor tilværelsen ændrer markant karakter heraf – men alligevel kun implicit pga. krigen.

Find bogen her eller den engelske udgave her.

Hvis en vinternat en rejsende af Italo Calvino

Historien i historien, i historien, i historien, i historien, i historien, der til sidst binder historierne sammen.
Forvirret? Tag på rejse ind i Calvinos univers og lad Calvino føre dig rundt i manegen. En tour de force i litterære virkemidler.

Find den her.

Leaving Tangier af Tahar Ben Jelloun

En roman om en ung mand i Marokko, der drømmer om et bedre liv i Europa. I jagten på drømmen forlader han familien, venner og muligvis også sig selv. En medrivende bog, der også er lidt hård for sjælen. Læs den og få indblik i livet udenfor Europa.

Find den her.

Døden i Venedig af Thomas Mann

Fornuft eller følelser? Livet eller skildring af livet? Dydighed og undertrykkelse eller forfølgelse af lyst? Fascination af døden? Pædofili? Genialitet?

Temaerne er mange i Thomas Manns novelle. Den er hurtigt læst, men vil unægteligt sætte vedvarende aftryk i din bevidsthed.

Find den her.

 

Havde dette bud på 5 gode bøger ikke din interesse, så gå på jagt efter inspiration her på bloggen, hvor du finder anmeldelser af mange andre gode bøger. Eller kom med dine forslag til gode bøger i kommentarfeltet!

God læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.