E-bøger

E-bogE-bøger bliver en stadig større del af bogmarkedet, fordi de er hurtigt tilgængelige, men som udgangspunkt også billigere end ‘rigtige’ bøger, da der ikke skal betales for trykkeri og forsendelse. Tit og ofte siger folk, at e-bøger er irriterende. Det er dårligt at læse på computeren eller tabletten, og ‘det føles ikke rigtigt’. I denne artikel lufter jeg mine holdninger til e-bogen som konkurrent til de gode gamle bøger og runder også lidt forskellige e-bogs-formater.

Hvad kan en e-bog, som en normal bog ikke kan?

For mig at se, så er den store fordel ved e-bøger, at du hurtigt kan komme igang med at læse dem. Fra du køber en e-bog, til du får den, så er der ofte ikke gået længere end 5 minutter. Så hvis du sidder med en akut trang til at læse en specifik bog en lørdag nat, så behøver du ikke vente til din lokale boghandler åbner mandag eller vente på din trykte bog kommer i postkassen et par dage efter bestilling på nettet – du kan bare købe den som e-bog og være igang med at læse den 5 minutter senere.

En anden fordel ved e-bogen er, at du nemt kan have den med overalt. Hvis du alligevel er typen, der har din bærbær eller tablet med altid, så kan det tit være praktisk med et mere eller mindre fyldigt e-bogs-bibliotek på en af disse instrumenter. Når du så finder dig selv i en situation, hvor du skal have dræbt noget tid, er det bare at tænde for enheden (som også sagtens kan være en telefon) og begynde at læse. Det er meget smart, hvis man tit er på farten, hvor man måske bare ville få tiden til at gå med sociale medier og andre tidsrøvere, kan man bruge tiden mere ‘fornuftigt’ ved at læse en god e-bog.

Min kæreste har desuden mange af sine studiebøger som e-bog. Det er både praktisk, når skoletasken skal pakkes, men det kan også have nogle fordele i forbindelse med notater, da hun så kan kopiere en sætning over i hendes tekstdokument, når hun alligevel har computeren tændt. Og så er det selvfølgelig også en måde at få lidt billigere studiebøger på.

Hvornår skal man vælge en traditionel bog i stedet for en e-bog?

Det er klart, at bogfanatikeren, der går op sin bogreol og sin litterære indretning, ikke får fornyet sin fysiske bogsamling med e-bøger, så hun kan selvfølgelig stile efter de fysiske bøger. Men når det kommer til stykket, så handler alt jo ikke om image og personlig branding, derimod handler det grundlæggende om at få læst en masse gode bøger, og hvis det er nemmest for dig med e-bøger eller lydbøger, så ville det da være dumt ikke at udnytte de muligheder, som de to andre medier giver i forhold til den traditionelle trykte bog.

Men hvis du har sat en lørdag aften af til boghygge, så er det da lidt mere autentisk med en trykt bog. Især hvis det er en god gammel bog, hvor duften af den opløste tryksværte og lim breder sig i rummet. Hvis du er interesseret kan du læse lidt mere om, hvor duften fra gamle bøger kommer fra her.
Personligt har jeg ingen præferencer. Jeg går sådan set mest op i at få læst så mange gode bøger som muligt. Men med den rette kombination af normale bøger, e-bøger og lydbøger kan du måske nå igennem lidt flere bøger i hverdagen – det virker godt for mig i hvert fald.

Nye muligheder med e-bøger

E-bogs-branchen er som sagt i rivende udvikling. Det betyder, at der hele tiden bliver udviklet nye koncepter, som muligvis kan gavne dig! Du kan fx allerede leje en e-bog eller få dine e-bøger på abonnement. Hvis du er vågen, så kan du godt gøre nogle gode handler her, men det skal selvfølgelig passe til dit forbrug. Læser du kun en e-bog i ny og næ er det måske lidt fjollet af tegne et abonnement, men du kunne måske med rette leje en e-bog i stedet. Forbruger du på den anden side en del e-bøger om måneden, kan der godt være nogle penge at spare med et e-bogs-abonnement. Et abonnement giver i hvert fald også et incitament til at få læst nogle flere bøger nu, hvor du har betalt for dem!

Hvilke formater til e-bøger?

Nu er det ikke fordi jeg er ekspert i forskellige formater til e-bøger, men det har nu heller ikke være nødvendigt for mig. Oftest bliver din e-bog leveret som en PDF-fil eller som en EPUB. I begge tilfælde kan Adobe hjælpe dig gratis. Til PDF-filer er det jo bare den gode gamle Adobe Reader, du skal have fat i. Er din e-bog leveret som EPUB skal du bruge Digital Editions, som faktisk virker som en bogreol på din computer og opbevarer alle dine e-bøger i dens bibliotek, så de altid er let tilgængelige for dig. På din telefon og tablet har du også et hav af muligheder for Apps, der kan hjælpe dig – som regel er de allerede indbygget i enheden, så du ikke skal foretage dig yderligere, andet end at læse altså.

God læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *