1984 af George Orwell

1984 af OrwellI 1949 skriver George Orwell historien om en overvågningsstat med Big Brother i hovedsædet. Kameraer i alle rum gør det umuligt for forbudte ting at eksistere uden at blive opdaget, men Big Brother ser ikke bare alt, han lytter også og straffen for tankekriminalitet er hård.

Skrevet som kommentar på fascisme og nazisme bærer 1984 præg af sin samtid. 1984 er året for handlingen, den totalitære stat og forsøget på en revolution imod den. Revolutionen er amputeret fra starten ved, at ingen af aktørerne, må tænke på den, dette vil lede til, at forsøget vil blive opdaget inden revolutionen overhovedet er kommet i gang. I 1984 er der fokus på ord og deres betydning, et ord er nok til at få folk til at tænke, og tanker kan være farlige for den totalitære stat, derfor opfinder staten et nyt sprog, baseret på det gamle, uden disse faldgruber for tankevirksomhed. Staten har magten over viden og derfor muligheden for at forme virkeligheden i deres interesse. Historie er sådan en slags viden, der med en ændring vil skifte betydning. Viden og ændringen er brugbar til at opspore en tidligere version af historien og bliver derfor slettet og forbudt at tænke på, derved får staten en fuldstændig magt over mennesket og menneskets forhold til denne magt. 1984 er skrevet som en advarsel, om hvor langt en totalitær stat kan gå i fremtiden – baseret på fortiden -, og hvorfor man aldrig må tilslutte sig sådan et magtkrævende regime.

1984 af George Orwell er blandt de bøger, der aldrig vil falde ud af litteraturkanonen, da meddelelsen den bringer er af ubestridt vigtighed for et verdenssamfund. Bogen anses stadigt som én blandt science fiction genrens største værker, trods sin alder. Som andet god litteratur giver bogen et klarsyn ind i mennesket sind på godt og ondt. En viden, der ikke vil forældes, hvilket er med til at gøre, at bogen vil ældes med ynde og fortsat være en klassiker i hundredvis af år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.