Moby Dick af Herman Melville

Moby Dick af MelvilleMoby-Dick er som ingen anden bog. Skrevet med en dybde og præcision af ord, som gør den til et mesterværk sidestillet af få. Moby-Dick er en odysse, en rejse til verdens ende, drevet af Kaptajn Ahabs forblindende had til dyret – den hvide hval – som tog hans ben.

Moby-Dick er historien om Ishmael som beslutter sig for at se verdenshavene, da han ikke har andet at give sig til. Ishmael stifter bekendtskab med Queequeg, en stor mand fra en ø i Stillehavet. Disse bliver et umage par med samme forventning om at tage til søs. Skibet, hvor de får plads, hedder Pequod, deres kaptajn Ahab. Her starter en længere rejse til søs, hvor man møder en lang række besætningsmedlemmer, andre hvalfangere og et par handelsskibe. Man får indblik i de mange processer, der forgår i hvalfangerindustrien, historier der bestemt ikke kunne være skrevet i dag, da de bærer præg af Melvilles egen kendskab til faget som tidligere hvalfanger. Bogen er fyldt med digressioner omhandlende hvaler, billeder af hvaler, cetologi (læren om hvaler) og mange andre faglitterære aspekter. Dette medvirker til, at historien bliver umådeligt gennemført og den fordybede læser føler både med sømænd, matroser og ikke mindst den snæversynede kaptajn Ahab. Og til en hvis grad også Moby Dick selv.

Moby-Dick er meget muligt blandt de ti bøger, der har betydet mest for mig som litteraturinteresseret, bogen talte til mig på mange måder, specielt var sproget og ordvalg blandt de ting, der gjorde bogen til en fornøjelse. Situationerne sømændene står i gør fra tid til anden et stort indtryk på læseren, et blodigt arbejde med meget lille eller ingen sikkerhed og jagten er ikke til at forglemme.

Det er en roman, som man ikke lige læser på en weekend. Men det er også meget muligt, at bogens længde er direkte korreleret med det indtryk gør på én. Det er efterhånden lang tid siden, at jeg læste på den, men når jeg tænker tilbage på de ting, som jeg har læst, så vender den gang på gang tilbage. Og jeg kunne heller ikke dy mig fra at bruge den til en af mine universitetsopgaver om HR. Desuden har Herman Melville sat et så stort aftryk i mig, at jeg bl.a. også var med til at skabe og drive Melville.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.