The Garden of Eden af Ernest Hemingway

The Garden of Eden (Edens Have på dansk) er et helt særligt Hemingway-værk, som bør læses af alle – fan eller ej. Romanen er udfordrende, spændende, indsigtsfuld og byder på alt det Ernest Hemingway står for samtidig med, at den rykker ved dine forudindtagede holdninger og meninger om Hemingway.

The Garden of Eden handler om forfatteren David Bourne og konen Catherine. De er taget på bryllupsrejse til Spanien, hvor den står på fritidsaktiviteter som strandbesøg, avislæsning, fiskeri, cafebesøg og selvfølgelig store mængder alkohol samtidig med, at David prøver at udøve forfattergerningen. Selvom bogen indledningsvis handler om fiskeri bliver det hurtigt gjort klart, at historien kommer til at handle om ægteparrets forhold og dets udvikling, hvor der allerede på de første sider bliver beskrevet, hvordan Catherine er en mønsterbryder i forhold til den ‘traditionelle’ kvinde. Hun bruger ikke sukker i kaffen, og hun går i sejlertøj til mænd. Der bliver også beskrevet i starten, at de allerede er godt solbrændte, men de bliver kun mørkere og mørkere, som historien skrider frem.

David er grundlæggende splittet mellem arbejdet som forfatter og kærligheden og forholdet til Catherine. Han får simpelthen ikke skrevet det, han gerne vil, når han fokuserer på kærligheden – desuden gør forholdet, at han ikke er nødsaget til at skrive, da Catherine sagtens kan forsørge ham. Davids skriverier ændrer sig i takt med, at deres forhold ændres. Catherine er den, der tager initiativerne i deres forhold. Hun anlægger sig en drengefrisure. Hun ændrer på rollerne i soveværelset. Og gør i det hele taget meget for at udviske grænsen mellem ‘mand’ og ‘kvinde’. Forholdet tager en endnu mere utraditionel drejning, da de begge forelsker sig i pigen Marita – herefter er historien et sandt ménage à trois.

Midt i dette skæve forhold lykkedes det dog David at få skrevet noget, hvor han graver ned i minderne fra jagtoplevelserne med sin far og jægeren Juwa. Som et ekstra twist på The Garden of Eden som et værk, der (måske) udvisker grænserne mellem køn, og hvad der er ‘rigtigt’ og ‘forkert’ seksuelt, så bliver der i Davids historier teaset for, at faderen og Juwa havde et forhold, der måske baserede sig på mere end jagt.

Fortolkninger af Edens Have

Edens Have af Ernest Hemingway kan fortolkes på et utal af måder alt efter hvilke briller, man har på. Du kan sagtens bevare dit billede af Hemingway som en rigtig mandschauvinist, hvor hovedpersonen David bare er udsat for et ondt spil spillet af den rige og glamourøse Catherine. På den helt modsatte side kan du også sagtens se Hemingway som en fortaler for de stærke individuelle kvinder, hvor Catherine ikke lader sig domesticere af David og bare gør, hvad hun har lyst til.

Personligt er jeg ikke fortaler for nogen af de to fortolkninger. Jeg læser The Garden of Eden som en roman, der problematiserer det (hetero)normative samfund, hvor kønsrollerne er stramt opdelt, og man skal passe på ikke at træde uden for disse kasser, hvis man ikke vil ses skævt til. Jeg synes, det er et nuanceret værk, der klart råber på, at man ikke bare kan stoppe Hemingway ned i en eller anden machomands-kasse.

Mit syn på romanen skrev jeg en opgave om ifm. mit studie, og jeg var så heldig at få den udgivet. Hvis du vil have en anderledes læsning af romanen, så læs min artikel “Er Hemingway kun for mænd?” her (udgivelsen er blevet redigeret en smule siden den forlod min hånd).

Du behøver ikke læse The Garden of Eden for at tage stilling til en hel masse teoretiske og analytiske ting. Det er en god bog i sig selv, der giver masser nydelse bare at læse. Men hvis du alligevel ikke kan dy dig for at tage stilling til, hvad du synes, det er for en bog, og hvad den gør, så vil jeg meget gerne være med til at diskutere dit synspunkt i kommentarfeltet nedenfor!

Find bogen her eller på dansk her.

God læselyst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.